תופעת המסכים

ילדים ומסכים - כיצד חיזוק הקשר עם הכלב מאפשר להתמודד עם גבולות המסכים

באופן כללי, חינוך ילדים זה תהליך מאתגר ואינסופי הדורש המון סבלנות, הצבת גבולות והתמדה. בשנים האחרונות, החינוך הפך למאתגר יותר בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית ששינתה את חיי החברה והתרבות שלנו. כמעט ואין בית ללא מסך טלוויזיה, טאבלט, סמארטפון ומחשב המחוברים לרשת האינטרנט. קיים תוכן אינסופי ברשתות החברתיות, בערוצי הסטרימינג ובעולם הגיימינג- והילדים "נשאבים" לתוך המסכים ומתקשים לצאת אל העולם האמיתי. כמובן שהקידמה הטכנולוגית הביאה עימה חדשנות, יצירתיות והרחבת אופקים עבורנו ועבור ילדינו, הנגישה את המידע הרב על כף ידינו ובמובן מסוים הקלה על סדר היום של כולנו. לעומת זאת, ישנן השפעות שליליות רבות ולעיתים הרסניות על החיים הבוגרים שלנו כהורים ובעיקר על ילדינו הגדלים לצד הטכנולוגיה המפותחת ונחשפים אליה מגיל צעיר מאוד. האורות, הקולות והצבעים שמרצדים על המסך, מגרים את המוח ויוצרים ערבול חושים מהפנט שקשה מאוד להתעלם ממנו. כעבור זמן לא רב, הגירוי החושי והחוויתי עלול להפוך לממכר- במיוחד עבור ילדים ובני נוער צעירים שנמצאים בשלבי התפתחות קוגניטיביים ורגשיים. לכן, מפתחי הרשתות החברתיות, המשחקים וסדרות הטלוויזיה מציעים אינספור תוכן וריגוש כדי שהמשתמשים ימשיכו לצפות ולשחק ויישארו מחוברים למסכים. דבר זה יוצר עומס קוגניטיבי ורגשי על הילדים, שמאוד רוצים להישאר בתוך העולם הוירטואלי, אך מצד שני מתקשים לבצע את ההפרדה ולחזור לעולם המציאות. דבר זה יוצר בלבול גדול אצל חלק מהילדים, ריבוי הגירויים פוגע בפיתוח המיומנויות התקשורתיות והחברתיות שלהם, ולרוב גם נפגמת יכולת הוויסות הרגשי. זה משפיע באופן ישיר על דפוסי ההתנהגות שלהם בחיי היומיום ונוצרים קשיים רבים, למשל בקיום יחסי חברות עם בני גילם, בביצוע מטלות הבית, בתפקוד הלימודי בבית הספר ועוד. במקרים קשים יותר, "תופעת המסכים" עלולה לגרום לבדידות, לערעור התא המשפחתי, לניכור חברתי, לפגיעה בוויסות החושי, לנוירוטיות, להשמנה ואף להיווצרות פתולוגיות כמו חרדה ודיכאון.

טיפול בעזרת כלבים נותן מענה לצורך הרגשי של ילדים ובני נוער בעלי קשיי התנהגות ובעיות הסתגלות חברתית שמקורן בין היתר משימוש ממושך במסכים. המפגשים עם פונצ'ו נועדו להוציא את הילדים מהבית, לחלץ את העיניים מהמסכים ולהניע את השרירים לפעילות ספורטיבית מהנה ומעשירה 🙂
הילדים זקוקים לכלים לצורך ביצוע שינוי דפוסי חשיבה להתמודדות עם אתגרים חברתיים ורגשיים וכן להעלאת הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות- מה שיוביל שינוי התנהגותי. בכלים אלה נשתמש במהלך המפגשים עם פונצ'ו, לאחר תקופת זמן הם יוטמעו ולבסוף יבואו לידי ביטוי בחיי היומיום של הילדים.